Carta Transmissiones. Istorie

 

Simțind că i se apropie sfârșitul, odată cu schimbarea depoziției în fața tribunalului Inchiziției, Marele Maestru Jacques de Molay a transmis verbal demnitatea de Mare Maestru al Ordinului celui care era „numărul doi” în Ordin, adică adjunctului său, Cavalerul Templier ce deținea funcția de Seneșal pe nume Johannes Marcus (numele său francez este Jean-Marc) Larmenius. La momentul respectiv Larmenius însuși era în vârstă. Acesta a deținut demintatea de Mare Maestru al Ordinului de la moartea lui de Molay, din anul 1314, până în 1324 când, în luna februarie, a inițiat redactarea unui document la care istoricii se referă sub titlul „Carta lui Larmenius”, dar al cărei titlu în original este „Carta Transmissiones”.

În acest document, Larmenius susține că, fiind prea vârstnic, va transmite înalta demnitate, după ce va obține aprobarea Marelui Consiliu General al Ordinului, Templierului cu rangul imediat următor pe scara ierarhică, Cavalerul Franciscus Theobaldus. La momentul respectiv, Theobaldus era Prior al Prioratului din Alexandria (Egipt). Theobaldus a acceptat numirea în funcție și a semnat documentul în forma respectivă. De atunci și până în anul 1804, fiecare Mare Maestru sau Mare Secretar în exercițiu a semnat acest docuemnt.

Carta a fost redactată în binecunoscutul „codice” (alfabet codificat) uzitat în epocă de Cavalerii Templieri, alfabet al cărui principiu se baza pe descompunerea crucii în forma sa geometrică, fragmentele fiind folosite pentru formarea grupurilor de litere (crucea malteză înscrisă în pătrat quad-triangled). După decodificarea și traducerea sa, Carta s-a dovedit a fi fost scrisă în limba latină uzuală în secolul al XIII-lea și al XIV-lea. Ea reprezintă dovada scrisă a perpetuării Ordinului Templier. Cea mai mare parte a Ordinului se regrupase, retrăgându-se de pe scena publică, și funcționa discret „din umbr㔠atât în Franța cât și în restul lumii. Motivul a fost „secularizarea” Ordinului prin Bula papală Vox in Excelso emisă în 1312 de Papa Clement al V-lea, pontiful aflat sub controlul diabolicului rege francez Filip al IV-lea (Filip cel Frumos).

Ordinul a revenit într-o actualitate cu caracter semi-public în anul 1705 când la Palatul Versailles (Franța), la Marele Capitul al Ordinului, a fost ales în înalta demnitate de Mare Maestru Filip, duce de Orleans, ulterior regent al Franței. Existența acestui document a fost recunoscută public în anii 1803-1804 de către Marele Maestru de atunci Bernard Raymond Fabre-Palaprat, medic francez și un apropiat al curții lui Napoleon.

   

 

Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo da Gloriam!