ARCHIVUM MMVIII A.D. (DCCCXC A.T.)

 

Ctitorirea Bisericii Ortodoxe cu hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si ”Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat” - Bucuresti, 2008 A.D. (890 A.T.)

Incepand cu anul 2008 A.D. (890 A.T.) Cavalerii si Doamnele din Marele Priorat General Magistral al Romaniei s-au mobilizat pentru a sustine constructia unui lacas de cult crestin-ortodox. Impreuna cu alti binefacatori si cu enoriasii din viitoarea parohie „Sfanta Fecioara Maria” Ordinul nostru a participat cu fonduri si cu echipe de lucratori in constructii. Cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am angajat sa fim alaturi de parintele Paroh si de drepcredinciosi, atat cat ne va sta in putere, pentru finalizarea proiectului.

Biserica  cu hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si ”Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat” este situata pe Calea Dudesti din capitala. Biserica va fi ridicata cu Înalta Binecuvântare a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist.

 

Actiuni caritabile ale Marelui Priorat General Magistral al Romaniei - 2008 A.D. (890 A.T.)

Au fost efectuate donatii catre Caminul de Batrani „Sfanta Maria” din Popesti Leordeni.

Au fost sustinute material lucrarile de refacere a Bisericii Lutherane din Bucuresti si gradinita, in limba germana, pentru copii.

 

Numirea noului Legat Magistral - Porto, 6 decembrie 2008 A.D. (890 A.T.)

In data de 6 decembrie  2008 A.D. (890 A.T.) S.A.E. Dom Fernando Pinto de Sousa Fontes, Marele Maestru si Principe Regent al OSMTH a decis schimbarea Legatului Magistral pentru Romania. Incepand cu aceasta data E.S. James Mangan, Mare Consilier Magistral, Prior Emerit al Angliei si al Tarii Galilor, a primit aceasta insarcinare.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat General Magistral al Romaniei - Sighisoara, 14 noiembrie 2008 A.D. (890 A.T.)

 In data de 14 noiembrie 2008 A.D. (890 A.T.), la Sighisoara, a avut loc Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat General Magistral al Romaniei. Capitulul s-a desfasurat la „Biserica din Deal” din Cetate. La Serviciul Divin a fost prezent Monseniorul Ilies Sociu, Vicar Episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Mare Capelan al Marelui Priorat General Magistral al Romaniei.

Ceremonia de investire si Innobilare a fost condusa de catre E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior General Magistral al Romaniei.

 

Capitulul International al OSMTH - Leuven, 5-7 septembrie 2008 A.D. (890 A.T.)

 In perioada 5-7 septembrie 2008 A.D. (890 A.T.), la Leuven, Belgia, a avut loc Capitulul International al OSMTH. A avut loc o intlnire a Priorilor si a Marilor Priori in care s-au discutat probleme curente ale Ordinului. A fost prezentata o date de seama cu privire la pasii facuti pentru infiintarea Asociatiei Templiere Internationale. A urmat o Ceremonie de primire si Innobilare la biserica Saint-Germain din Tienen. Ceremoniile au fost conduse de E.S. Cav. Mare Armand Moreau, Priorul Magistral al Belgiei.

Delegatia Marelui Priorat General Magistral al Romaniei al OSMTH a fost condusa de E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior General Magistral al Romaniei.

 

Vizita organizata de catre Marele Priorat Magistral al Bulgariei  - Grivita, 4-5 iulie 2008 A.D. (890 A.T.)

In perioada 4-5 iulie 2008 A.D. (890 A.T.) Marele Priorat Magistral al Bulgariei a organizat o intalnire fraterna si o vizita, la Grivita, Bulgaria, pentru templierii din Romania. Delegatia Marelui Priorat General Magistral al Romaniei a fost condusa de catre E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior General Magistral al Romaniei.

Istoria consemneaza ca, la finalul razboiului din 1877-1878, Osman-Pasa a oferit sabia sa colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez, care insa a refuzat s-o primeasca, neavand autorizarea domnitorului. In aceste conditi, sabia a fost preluata de generalul rus Ganetki. In mod simbolic E.S. Cav. Mare Cruce Asen Asenov, Marele Prior Magistral al Bulgariei, a oferit o replica a sabiei E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior General Magistral al Romaniei.

 

Capitulul Marelui Priorat al Frantei - Sedan, 6-7 iunie 2008 A.D. (890 A.T.)

In perioada 6-7 iunie 2008 A.D. (890 A.T.), la Sedan, Franta, au avut loc Capitulul Marelui Priorat al Frantei. Ceremoniile au fost conduse de catre E.S. Cav. Mare Cruce Gerard Willery, Marele Prior al Frantei.

Delegaţia Marelui Priorat General Magistral al României a fost condusă de catre Nobila Doamna Comandor Ludmila Prelipceanu, Comandant al Comanderiei nr. 15 „Sf. Theodor” - Bucuresti.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat General Magistral al Romaniei - Alba Iulia, 31 mai 2008 A.D. (890 A.T.)

In data de 31 mai 2008 A.D. (890 A.T.) S.A.E. Dom Fernando Pinto de Sousa Fontes, Marele Maestru si Principe Regent al OSMTH, a decis ridicarea Marelui Priorat Magistral al Romaniei la rangul de Mare Priorat General Magistral.

Pentru a marca acest moment Marele Priorat General Magistral al Romaniei a organizat un Capitul, cu participare internationala, la Alba Iulia, in data de 31 mai 2008 A.D. (890 A.T.). Ceremoniile festive au fost gazduite in Sala Unirii din Alba Iulia. Au participat delegatii din Franta, Macedonia, Olanda, Danemarca si Republica Moldova. Invitatii au avut ocazia sa viziteze Camera Capitulara a Comanderiei nr. 23 „Iancu de Hunedoara” situata in Cetatea Alba Carolina.

Ceremoniile au fost conduse de catre E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior General Magistral al Romaniei.

                   

 

Capitulul Comanderiei nr. 24 „Sfantul Andrei” - Tulcea, 9-11 mai 2008 A.D. (890 A.T.)

Delegatia Marelui Priorat Magistral al Romaniei a fost prezenta la Tulcea cu ocazia inaugurarii Camerei Capitulare a Comanderiei nr. 24 „Sfantul Andrei”. Delegatia a fost condusa de E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior Magistral al Romaniei.

A fost organizata o vizita la Martirionul de la Niculitel. Cu acest prilej  a fost vizionat spectacolul „Pentru eroi si morminte” prezentat de Grigore Lese. A urmat o vizita la Manastirea Cocos unde se afla moastele celor patru Sfinti Martiri.

 

Licitatie de tablouri in scop caritabil - Bucuresti, 10 aprilie 2008 A.D. (890 A.T.)

In data de 10 aprilie 2008 A.D. (890 A.T.), la Bucuresti, a avut loc o licitatie de tablouri in scop caritabil organizata de catre Marele Priorat Magistral al Romaniei. evenimentul a fost gazduit de Casa de Cultura a Ministerului de Interne. Sumele colectate au fost destinate copiilor de la Casele de Copii din sectorul 4 al capitalei si pentru sustinerea costurilor unei operatii pentru un copil care si-a pierdut vederea. Tablourile expuse au fost realizate catre copii care sunt si beneficiarii acestei actiuni.

In deschiderea licitatiei a fost organizat un spectacol interpretat de catre copii. Spectacolul si licitatia au fost regizate de fratii nostri Dimitrii Bogomaz si Oreste Teodorescu.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei - Alba Iulia, 30 martie 2008 A.D. (890 A.T.)

 In data de 30 martie 2008 A.D. (890 A.T.), la Alba Iulia, la Catefrala romano-catolica, a avut loc Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. La Serviciul Divin a slujit Monseniorul Ilies Sociu, Vicar Episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Mare Capelan al Marelui Priorat Magistral al Romaniei.

Ceremonia de investire si Innobilare a fost condusa de catre E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior Magistral al Romaniei.

 

Actiune caritabila - Belciugatele, 19 martie 2008 A.D. (890 A.T.)

La initiativa Preceptoratului Bucurestilor si Ilfovului, in data de 19 martie 2008 A.D. (890 A.T.), Marele Priorat Magistral al Romaniei a organizat o actiune caritabila in parohia Bisericii Ortodoxe Belciugatele. Au fost donate obiecte de imbracaminte si materiale de constructie. Actiunea a fost coordonata de Nobila Doamna Mihaela Dimitrescu, Senesal al Preceptoratului Bucurestilor si Ilfovului si Nobilul Cav. Comandor Cristian Berila, Marele Secretar al Marelui Priorat Magistral al Romaniei.

 

Capitulul National Anual al Marelui Priorat Magistral al Romaniei - Bucuresti, 15 martie 2008 A.D. (890 A.T.)

In data de 15 martie 2008 A.D. (890 A.T.) a avut loc, la Bucuresti, Capitulul National Anual al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. Au participat E.S. Cav. Mare Cruce Asen Asenov, Marele Prior Magistral al Bulgariei si E.S. Snezana Zecevic, Marele Prior al Macedoniei. A avut loc si o Ceremonie de Comemorare a martirilor Ordinului Templier si a Marelui Maestru Jacques de Molay. Cu aceasta ocazie a fost expusa lucrarea „Processus Contra Templarios” aparuta sub auspiciile Arhivelor Secrete ale Vaticanului.

La Dineul de Gala a fost organizata o licitatie de obiecte de arta in scop caritabil. Sumele au fost donate catre Biserica Ortodoxa Armeana pentru refacerea unor picturi din altarul Catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Bucuresti.

Lucrarile au fost conduse de Excelenta Sa Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior Magistral al Romaniei al OSMTH.

                                    

 

Actiune caritabila - Silistea-Gumesti, 14 martie 2008 A.D. (890 A.T.)

La initiativa Preceptoratului Bucurestilor si Ilfovului, in data de 14 martie 2008 A.D. (890 A.T.), Marele Priorat Magistral al Romaniei a organizat o actiune caritabila in folosul batranilor ingrijiti la Manastirea „Sfantul Pantelimon” din Silistea-Gumesti. Au fost donate obiecte necesare in gospodarie (frigider, aragaz, masina de spalat, aspirator etc.) precum si produse alimentare si detergenti.

 

„Processus Contra Templarios” - Bucuresti, 28 februarie 2008 A.D. (890 A.T.)

Prin bunavointa Nobilei Doamne Ofiter Ludmila Prelipceanu si Nobilului Cav. Ofiter Sorin Stefan Prelipceanu am primit exemplarul cu numarul 237 a cartii „Processus Contra Templarios”. Evenimentul a avut loc in data de 28 februarie 2008 A.D. (890 A.T.) la sediul Marelui Priorat Magistral al Romaniei. Cartea a aparut in 800 de exemplare dintre care unul a fost daruit Sanctitatii Sale Papa iar celelalte au fost comercializare de Editura Scrinum. Lucrarea a aparut sub coordonarea Arhivelor Secrete ale Vaticanului.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei - Bucuresti, 22 februarie 2008 A.D. (890 A.T.)

 In data de 22 februarie 2008 A.D. (890 A.T.), la Bucuresti, la Biserica Lutherana, a avut loc Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. Slujba religioasa a fost oficiata de Preot Dr. Daniel Zikeli - Prim Preot al Bisericii Lutherane Bucuresti, Mare Capelan al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. Au fost prezenti Monseniorul Ilies Sociu, Vicar Episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Mare Capelan al Marelui Priorat Magistral al Romaniei, Pr. Zsold Bela, Biserica Reformata, Mare Capelan al Marelui Priorat Magistral al Romaniei, Pr. Adrian Alois, Biserica Ortodoxa Romana, Capelan.

Ceremonia de investire si Innobilare a fost condusa de catre E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior Magistral al Romaniei.

 

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor - Bucuresti, 18-25 ianuarie 2008 A.D. (890 A.T.)

In acest an a avut loc a 100-a editie a "Saptamanii Ecumenice de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor" in lume. In Bucuresti  s-a desfasurat editia a 15-a a evenimentului.

                         

 

Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo da Gloriam!