ARCHIVUM MMVI A.D. (DCCCLXXXVIII A.T.)

 

 

Actiune caritabila - Bucuresti, decembrie 2006 A.D. (888 A.T.)

Marele Priorat al Romaniei a facut donatii catre Biserica Evanghelica C.A. din Bucuresti si Caminul de Batrani „Sfanta Maria” din Popesti Leordeni.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei - Sighisoara, 18 noiembrie 2006 A.D. (888 A.T.)

Ballivatul Provinciei Transilvania a organizat, in data de 18 noiembrie2006 A.D. (888 A.T.), la Sighisoara, o Ceremonie  de Innobilare al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. Slujba ecumenica si Ceremonia au avut loc in biserica Lutherana din Cetate. Slujba a fost oficiata de Monseniorul Ilies Sociu, Vicar Episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Mare Capelan al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. A fost asistat de Prim Preotul Hans Bruno Frolich, Protopop de Sighisoara al Bisericii Lutherane C.A., si Preotul Cosmin Boian din partea Bisericii Ortodoxe Romane. Ceremonia a fost condusa de E. S. Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior Magistral al Romaniei.

Cu aceasta ocazie Marele Prior Magistral al Romaniei a constituit doua noi Comanderii: Comanderia nr. 19. „Sfântul Nicolae” - Seini si Comanderia nr. 20 „Jacques de Molay” - Timișoara. Desemenea a fost constituit Ballivatul Provinciei Maramuresului si Satmarului in subordinea Marelui Priorat Magistral al Romaniei.

 

Ceremonia de constituire a Comanderiei Skopje, Macedonia - Skopje, 7 octombrie 2006 A.D. (888 A.T.)

In 7 octombrie 2006 A.D. (888 A.T.), la Skopje, a avut loc Ceremonia de constituire a Comanderiei Skopje, Macedonia. Ceremonia a fost condusa de E.S. Doamna a Templului Mare Cruce Roula Rogan, Marele Prior al Greciei. La Ceremonie au participat delegatii ale Marelui Priorat Magistral al Romaniei, Marelui Priorat al Greciei si Prioratului Bulgariei.

A fost organizata o intalnite a insarcinatului cu afaceri de pe langa Ambasada Romaniei in Macedonia cu delegatia Romaniei.

Delegatia Romaniei a fost condusa de E.S. Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior Magistral al Romaniei.

 

Capitulul International al OSMTH - Bucuresti 8-10 septembrie 2006 A.D. (888 A.T.)

In perioada 8-10 septembrie 2006 A.D. (888 A.T.) Bucurestiul a fost gazda Capitulului Inernational al OSMTH. Evenimentul s-a bucurat de prezența Marelui Maestru și Principe Regent al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim, SAE Contele Dom Fernando Pinto Pereira de Sousa Fontes, precum și de participarea delegațiilor din: Marele Priorat Magistral al Spaniei, Marelui Priorat al Franței, Marele Priorat al Italiei, Marele Priorat al Anglia si Tarii Galilor, Marele Preceptorat al S.U.A., Marele Priorat al Germaniei, Marele Priorat al Belgiei, Marele Priorat al Olandei, Marele Priorat al Portugaliei, Marele Priorat al Greciei, Prioratul Magistral al Perului, Prioratul Bulgariei.

Cu acesata ocazie, Marele Maestru a decretat si a ridicat Marele Priorat al Romaniei la rangul de Mare Priorat Magistral al O.S.M.T.H.

Marele Maestru si delegatiile straine au vizitat sediul Marelui Priorat al Romaniei, muzeul, biblioteca si Camera Capitulara. A fost oferita o receptie in onoarea participantilor. Cu aceasta ocazie Marele Maestru a primit medalia Crucea de Merit Clasa I si Crucea de Onoare Clasa I ale Marelui Priorat al Romaniei.

 A doua zi a avut loc Sedinta Asociatiei Templiere Internationale. Sedinta a fost prezidata de Marele Maestru. Presedintele executiv al Asociatiei Internationale, E.S. Cav. Mare Cruce James Mangan, a prezentat o dare de seama a activitatii pana in prezent. Lucrarile au fost incheiate prin decizia unanima de a se organiza o reuniune la Porto, in 2007, pentru a se hotari asupra viitorului Asociatiei Internationale sau o eventuala schimbare a statutului acesteia.

Ceremonia de Innobilare s-a desfasurat in Biserica Romano-Catolică a Mânăstirii „Congregațio Jesu”, din Prelungirea Olteniței nr. 6, Popești-Leordeni. Serviciul Divon a fost savarsit de catre Monseniorul Ilies Sociu - vicar al Arhiepiscopiei romano-catolice, Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei.

Marele Priorat al Romaniei a avut onoarea de a gazdui ceremonia de transfer al conducerii intre fostul Mare Prior al Frantei, E.S. Cav. Mare Cruce Michel Picandet, si succesorul sau, E.S. Cav. Mare Cruce Gerard Willery.

Marele Prior al Romaniei, E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu a condus Ceremonia de Innobilare a noilor Cavaleri si Doamne ale Templului. Ceremonia s-a bucurat de concursul Corului Manastirii Congergatiei Jesu si al Corului Armonia al Marelui Priorat al Romaniei.

La Dineul de gala Marele Maestru al O.S.M.T.H. a primit cea mai inalta distinctie a Marelui Priorat al Romaniei, Steaua de Aur. Marii Priori si Priori au fost decorati cu medalia Crucea de Onoare Clasa I a Marelui Priorat al Romaniei. Distinctia a fost acordata si celor care au contribuit la formarea Marelui Priorat al Romaniei: E.S. Cav. Mare Cruce Dominique Paupy, E.S. Cav. Mare Cruce Paolo Smagliato si E.S. Cav. Mare Ofiter Domenico Guzzonato.

                             

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei - Cisnadioara, 15-16 iulie 2006 A.D. (888 A.T.)

In zilele de 15-16 iulie 2006 A.D. (888 A.T.) s-a desfasurat, la Cisnadioara, Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei. Evenimentul a fost organizat de catre Ballivatul Provinciei Transilvania.

In ziua de sambata, 15 iulie, a avut loc Ceremonia de Innobilare la Biserica - Cetate din Cisnadioara. Ceremonia a fost condusa de Marele Prior al Romaniei, E.S. Cav. Mare Cruce Dan Vasiliu. La ceremonie au participat Marii Capelani si Capelani ai Marelui Priorat al Romaniei al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim. Slujba religioasa a fost celebrata de Capelanii Ordinului in prezenta Excelentei Sale Dr. Cristoph Klein - Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. (Lutherana) din Romania. Cu ocazia ceremoniei a fost investit noul Comandant al Comanderiei nr. 10 "Sfantul Bernard de Clairveaux" - Cluj. Au fost citite Edictele de infiintare ale Comanderiei nr. 17 "Sfintii Constantin si Elena" - Satu Mare si Comanderiei nr. 18 "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" - Targu Mures. Au fost investiti Comandantii celor doua noi Comanderii. Ceremonia a fost urmata de un dineu de gala in cinstea evenimentului. Toti membri corului Armonia, care nu erau membri ai O.S.M.T.H., au primit diploma de membri onorifici ai Marelui Priorat al Romaniei.

A doua zi, 16 iulie, Cavalerii si Doamnele Templului au participat la slujba de duminica in Biserica Evanghelica din Cisnadie. In final, corul Armonia al Marelui Priorat al Romaniei a sustinut un scurt concert de muzica religioasa. Evenimentul s-a incheiat cu o actiune caritabila.

                   

 

Capitulul Marelui Priorat al Frantei - Rennes le Chateau, 24 iunie 2006 A.D. (888 A.T.)

 In data de 24 iunie 2006 A.D. (888 A.T.) a avut loc Capitulul Marelui Priorat al Frantei cu participare internationala la Rennes le Chateau. Ceremoniile au fost conduse de catre E.S. Cavaler Mare Cruce Michel Picandet, Marele Prior al Frantei. Delegatia Romaniei a fost condusa de catre Nobilul Cavaler Mare Ofiter Ionel Dumitru, Marele Senesal. Impreuna cu delegatia Marelui Priorat al Romaniei a participat si Nobilul Cavaler Mare Ofiter Domenico Guzzonato - Legat Magistral pentru Romania.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 16 iunie 2006 A.D. (888 A.T.)

 In data de 16 iunie 2006 A.D. (888 A.T.), la Bucuresti, la Biserica Lutherana, a avut loc Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei. Slujba religioasa a fost oficiata de Preot Dr. Daniel ZIKELI - Prim Preot al Bisericii Lutherane Bucuresti si Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei iar predica a fost tinuta de Monseniorul Ilie SOCIU - Vicar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti si Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei. Ceremonia de investire a fost condusa de Cav. Mare Cruce Dan VASILIU - Marele Prior al Romaniei.

 

Inaugurarea si sfintirea Camerei Capitulare a Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 12-21 iunie 2006 A.D. (888 A.T.)

  In perioada 12 - 21 iunie 2006 au avut loc activitati legate de inaugurarea noului sediu al Marelui Priorat al Romaniei al O.S.M.T.H.. Au fost amenajate incaperi destinate Cancelariei Marelui Priorat al Romaniei precum si un spatiu de lucru pentru "Centrul Templier de Studii si Cercetari ale Evului Mediu si ale Ordinelor Cavaleresti" si pentru "Centrul de Afaceri Templier". In incaperile de la parter au fost amenajate: biblioteca, muzeul si Camera Capitulara ale Marelui Priorat al Romaniei. Noul sediu a fost sfintit de catre un Preot Ortodox, Preot Romano - Catolic si binecuvantat de catre un Preot Protestant.

              

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Italiei - Follina, 27 mai 2006 A.D. (888 A.T.)

In ziua de 27 mai 2006 A.D. (888 A.T.) s-a desfasurat, la Follina, Italia,  Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Italiei, cu participare internationala.

Delegatia Marelui Priorat al Romaniei al OSMTH a fost condusa de Cav. Mare Cruce Dan VASILIU- Marele Prior al Romaniei insotit de Cav. Mare Ofiter Domenico GUZZONATO - Legat Magistral pentru Romania si de Monseniorul Ilies SOCIU, Mare Ofiter de Onoare - Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei, Vicar al Arhiepiscopiei Romano - Catolice de Bucuresti.

Lucrarile au debutat cu o sesiune de comunicari cu prilejul careia Monseniorul Ilie SOCIU a fost invitat sa spuna cateva cuvinte despre activitatea Marelui Priorat al Romaniei.

 La Ceremonia de Innobilare Monseniorul Ilies SOCIU a fost invitat, de catre Staretul Manastirii Cisterciene din Follina, sa slujeasca alaturi de celelalte inalte fete bisericesti prezente la eveniment.

 

Simpozion National de Comunicări al Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 25 Mai 2006 A.D. (888 A.T.)

Marele Priorat la României al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim (O.S.M.T.H) își propune, alături de celelalte scopuri declarate în Statutul său, să desfășoare activități de studiu și de cercetare a istoriei Ordinului Templier, a continuității și a legăturii sale cu spiritualitatea și cultura universală, prin „Centrul Templier de Studii și Cercetări ale Evului Mediu și Ordinelor Cavalerești”, constituit în 4 martie 2006.

Lucrările simpozionului au fost deschise de Cavalerul Mare-Cruce Dan VASILIU, Marele Prior al României, și au cuprins conferințele prezentate de Cavalerul Comandor Cristian Tiberiu Popescu, Comandantul Comanderiei nr. 1 “Dimitrie Cantemir” din București și Directorul Centrului Templier de Studii, și de Cavalerul Comandor Florin Horvath, Ballivul Ballivatului Provinciei Transilvania.

Lucrari prezentate:

1. NOTE PRIVIND TEMPLIERII ȘI „TEMPLARISMUL“ DUPĂ MOARTEA MARELUI MAESTRU JACQUES DE MOLAY - Cav. Comandor Cristian Tiberiu Popescu

2. CATEVA CONSIDERATII DESPRE „CHARTA TRANSMISSIONIS” - Cav. Comandor Florin Horvath

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 19 mai 2006 A.D. (888 A.T.)

In data de 17 martie 2006 A.D. (888 A.T.) a avut loc, la Bucuresti, la Biserica Lutherana, Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei. Slujba religioasa a fost oficiata de Preot Dr. Daniel ZIKELI - Prim Preot al Bisericii Lutherane Bucuresti si Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei. La ceremonie a participat ca invitat Reverendul Torben Clemmensen - Protopop al Bisericii Lutherane a Suediei si Preot in Biserica Episcopala a Scotiei. Ceremonia de investire a fost condusa de Cav. Mare Cruce Dan VASILIU - Marele Prior al Romaniei. Cu aceasta ocazie a avut loc si ceremonia de investire in functia de Comandant al Comanderiei nr. 15 "Sfantul Theodor" - Bucuresti.

 

Actiuni in perioada Sfintelor Sarbatori de Pasti - mai 2006 A.D. (888 A.T.)

Sarbatoarea Pastelui a prilejuit Comanderiilor din subordinea Marelui Priorat al Romaniei al O.S.M.T.H. initierea unor actiuni menite sa aduca bucurie si dragoste crestineasca in sufletul membrilor si a multor frati intru Hristos.

Comanderia nr. 1 "Dimitrie Cantemir"- Bucuresti a organizat o actiune de plantare de pomi intr-un parc al sectorului 2. La actiune au participat si membri ai altor Comanderii. Unii dintre participanti au fost insotiti de copii lor. Gestul membrilor Comanderiei nr. 1 a avut si un scop educational avand rolul de a atrage atentia asupra ocrotirii naturii - creatie a lui Dumnezeu, precum si noi oamenii, lasata noua spre a o ingriji.

 Ballivatul Transilvaniei a organizat o serie de concerte de muzica sacra in cateva biserici din Baia Mare, Tirgu Mures, Bistrita, Cluj si Zalau. Concertele au fost sustinute de Corala Armonia sub egida Marelui Priorat al Romaniei al O.S.M.T.H..

Multi Cavaleri si Doamne ale Templului au avut grija ca in aceste zile sa se opreasca cu gandul si cu fapta asupra celor aflati in nevoie. Comanderiile au organizat actiuni caritabile iar Marele Priorat al Romaniei a suplimentat donatia lunara facuta caminului de batrani "Sfanta Maria" din Popesti.

 

Capitulul Marelui Priorat al Romaniei - Zalau, 01 aprilie 2006 A.D. (888 A.T.)

 In ziua de 01 aprilie 2006 A.D. (888 A.T.) s-a desfasurat, la Zalau, un Capitul Administrativ organizat de Ballivatului Provinciei Transilvania. Lucrarile au fost conduse de E.S. Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior al Romaniei. Din delegatie au facut parte Cavaler Comandor Florin Stoenescu - Marele Cancelar al Marelui Priorat al Romaniei, Doamna a Templului Comandor Nicoleta Vasiliu - Mare Consilier a al Marelui Priorat al Romaniei, Cavaler Comandor Romeo Avram - Mare Consilier al Marelui Priorat al Romaniei. Ballivul Provinciei Transilvania, Nobilul Cavaler Comandor Florin Horvath, a deschis lucrarile capitulare. Lucrarile au avut urmatoarea ordine de zi:

1. Sfintirea Camerei Capitulare a Comanderiei "Porolissum" - Zalau. Slujba religioasa de sfintire a fost oficiata de Parintele Preot Ioan Mada - Protopop al Protopopiatului Beius impreuna cu Parintele Preot Valer Parau - Protopop al Protopopiatului Zalau.

 2. Proclamarea Decretelor de numire in functiile de Senesal, Cancelar si Secretar-Trezorier pentru Ballivatul Provinciei Transilvania precum si investirea in aceste demnitati.

3. Proclamarea Edictului de infiintare a Comanderiei "Jonannes Marcus Larmenius" - Bistrita. Proclamarea Decretului de numire a Comandantului Comanderiei "Johannes Marcus Larmenius" - Bistrita. A urmat ceremonia depunerii legamantului si investirea Comandantului Comanderiei.

 

Comemorarea martirilor Ordinului si a Marelui Maestru Jacques de Molay - Paris, 18 martie 2006 A.D. (888 A.T.)

Ziua de 18 martie a fost dedicata comemorarii martirilor Ordinului si a Marelui Maestru Jacques de Molay. Fiecare Comanderie subordonata Marelui Priorat al Romaniei a marcat aceasta zi prin activitati specifice.

 

Marele Priorat al Frantei a dedicat acestei zile o scurta ceremonie pe insula unde a avut loc supliciul Marelui Maestru Jacques de Molay. La ceremonie a participat din partea Marelui Priorat al Romaniei Cavalerul Comandor Octavian Stocklosa.

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 17 martie 2006 A.D. (888 A.T.)

In data de 17 martie 2006 A.D. (888 A.T.) a avut loc, la Bucuresti, la Biserica Lutherana, Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei. Serviciul divin a fost oficiat de Parintele Dr. Daniel Zikeli - Prim preot al Bisericii Evanghelice C.A. din Bucuresti - Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei. Ceremonia a fost condusa de Excelenta sa Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior al Romaniei.

              

 

Capitulul National Anual al Marelui Priorat al Romaniei - Bucuresti, 4 martie 2006 A.D. (888 A.T.)

In data de 4 martie 2006 A.D. (888 A.T.) a avut loc, la Bucuresti, Capitulul National Anual al Marelui Priorat al Romaniei. Cu aceasta ocazie E.S. Cavaler Mare Ofiter Domenico Guzzonato, Legatul Magistral pentru Romania, si-a exprimat aprecierile sale privind activitatea Marelui Priorat al Romaniei si a dat citire salutulului  E.S. Dom Fernando Pinto Pereira de Sousa Fontes, Marele Maestru al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim.

E.S. Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior al Romaniei, a procedat la investirea Comandantilor pentru un numar de Comanderii din subordine. Au fost constituite: Ballivul Provinciei "Muntenia", Ballivul Provinciei "Transilvania" si Prioratul Provinciei "Bucuresti". Ceremonia a continuat cu investirea in functii a Conducatorilor de comisii, a Marilor Consilieri, a Marilor Ofiteri si a membrilor Marelui Consiliu al Marelui Priorat al Romaniei.

              

 

Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei  - Bucuresti, 17 februarie 2006 A.D. (888 A.T.)

In data de 17 februarie 2006 A.D. (888 A.T.) a avut loc, la Bucuresti, la Biserica Lutherana, Capitulul de Innobilare al Marelui Priorat al Romaniei.   Serviciul divin a fost oficiat de Parintele Dr. Daniel Zikeli - Prim preot al Bisericii Evanghelice C.A. din Bucuresti - Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei. La ceremonie a fost prezent Monseniorul Ilies Sociu - Vicar al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti -  Mare Capelan al Marelui Priorat al Romaniei.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta Legatului Magistral pentru Romania - Excelenta sa Cavaler Mare Ofiter Domenico Guzzonato precum si a unei delegatii condusa de Excelenta sa Cavaler Mare Cruce James Mangan - Consilier Magistral, Mare Prior Emerit al Angliei si al Tarii Galilor.

Ceremonia a fost condusa de Excelenta sa Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu - Marele Prior al Romaniei.

                             

 

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor - Bucuresti, 18-25 ianuarie 2006 A.D. (888 A.T.)

“Unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor”

(Matei: 18, 20)

 

                    

 

Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tuo da Gloriam!