ORDO  SUPREMUS  MILITARIS  TEMPLI  HIEROSOLYMITANI

 

 

 

 

 

 

MARELE PRIORAT AL  ROMANIEI

OBEDIENTA REGULARA DE PORTO

 

 


 

 Misiunea Ordinului
 


        Asociatia "MAGNUS PRIORATUS ROMANIAE", este o organizatie de laici care în mod liber se reunesc pentru scopuri formative, de studiu si de actiune pastorala, contribuind astfel în mod organizat la formarea constiintelor crestine în diferitele comunitati si medii, pentru binele întregului popor al lui Dumnezeu.
        În acest sens, consideram pe deplin, ca toti laicii, fie celibatari sau casatoriti, sunt vrednici de apreciere si recomandare, daca se dedica pentru totdeauna sau pentru o perioada, slujirii Ordinului nostru crestin, cu competenta lor profesionala.
        Este o bucurie pentru toti crestinii, ca Ordinul nostru dispune acum de posibilitatea de a se prezenta în lume cu noi initiative, cu noi forte si cu un program nou. Este, cu adevarat, un dar al lui Dumnezeu pentru timpurile noastre.
        Misiunea principala a Ordinului este de a reusi, exprima si forma grupuri de crestini care se asociaza în dorinta de a face mai responsabila si mai eficace slujirea lor crestina pentru comunitate, si care se îngrijesc de totalitatea nevoilor sale.
        Ordinul va trebui sa stie sa traiasca în comuniune si sa colaboreze in fraternitate cu toate expresiile vechi si noi ale societatii crestine, sa fie atent la exigentele diverselor mentalitati si ambiente, pentru ca în acest fel, cu aportul fiecaruia si în întelegere reciproca, templierii sa fie una si lumea sa-i recunoasca ca atare si sa-i creada în acelasi timp.
        Asociatia "MAGNUS PRIORATUS ROMANIAE" se naste si se desfasoara cu o responsabilitate constienta în cadrul Bisericii Universale Crestine, promovând între aderentii sai coerenta între credinta, caritate si viata, conform globalitatii misiunii sale.
        Caracterul esentialmente religios si apostolic al Ordinului, angajeaza membrii acestuia la o atentie constanta asupra realitatii cotidiene a societatii în care traieste si se dedica. Totodata, Ordinul cere cavalerilor sai efortul de citi ca „semne ale timpului” nevoile si sperantele spirituale ale crestinilor, de a putea trai în plenitudine alaturi de frati, realitatea în care Providenta i-a asezat.
        Profunda transformare a Bisericii Universale Crestine, pentru a realiza reînoirea solicitata de Divinitate, si totodata rapida transformare a societatii, cer astazi Ordinului o si mai accentuata disponibiliate.
        Acesta este si motivul pentru care si organizarea Ordinului trebuie sa poata raspunde exigentelor reale din diversele locuri si adaptarilor facute treptat la noile situatii, chiar si printr-o foarte usoara modificare a normelor relative.
        De aceea, laicii aderenti la aceasta veche si onorabila asociatie crestina, se straduiesc sa ofere Ordinului contributia de formare, rugaciune, caritate, reflectie, experienta, propunere, slujire organizata si angajament crestin, pe care organizatia le consimte si promoveaza.
        Prezenta preotului asistent între laicii Ordinului, în functia sa ecleziala, are o semnificatie si valoare profunda, ce promoveaza o colaborare fraterna în apostolatul dintre preoti si laici, prin schimbul darurilor reciproce si prin angajamentul comun în slujirea tuturor fratilor crestini.
        În felul acesta, apostolatul în asociatii corespunde în mod fericit exigentelor umane si crestine ale credinciosilor si în acelasi timp se prezinta ca semn al comuniunii si unitatii Bisericii în Hristos care spune:
        „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent si eu în mijlocul lor” (Mt. 18, 20).
        Laicii crestini au, prin urmare, mareata îndatorire de a lucra pentru ca planul divin sa poata ajunge la toti oamenii, din orice timp si din orice loc.
        Sa le fie, asadar, cavalerilor templieri deschisa calea ca, dupa puterile lor si dupa necesitatile timpului, sa participe si ei în mod activ la Marea Opera a Crestinitatii.
        Comunitatile de credinciosi crestini, înzestrate cu tezaurul cultural al neamului sau, trebuie sa fie profund înradacinate în popor, astfel încât sa poata dezvolta familii patrunse de spiritul crestin.
        Printre neofiti trebuie cultivat si spiritul ecumenic: acestia trebuie sa-i recunoasca realmente pe toti cei care cred în Hristos drept ucenic al lui, renascuti prin Botez si partasi la nenumaratele bunuri ale poporului lui Dumnezeu.
        Pe cât o îngaduie împrejurarile religioase, actiunea ecumenica a Ordinului trebuie astfel promovata încât, eliminând orice forma de indiferentism, de confuzionism si de emulatie nesanatoasa, cavalerii templieri sa poata colabora frateste cu toti fratii crestini, printr-o profesiune de credinta comuna în Dumnezeu si în Iisus Hristos înaintea neamurilor si printr-o colaborare atât în domeniul social si tehnic, cât si în cel cultural si istoric.
        Sa colaboreze mai ales de dragul lui Hristos, Domnul lor comun. Numele lui sa-i uneasca, pentru a putea straluci, în sfârsit, iubirea dintre crestinii de rituri diferite.
        În concluzie, pastrând relatia cuvenita cu autoritatea bisericeasca, laicii au dreptul sa întemeieze asociatii crestine, sa le conduca, sau sa se înscrie în cele deja întemeiate, astfel încât comunitatile sa poata fi în stare, pe cât posibil, sa-si acopere singure necesitatile.
        Toate aceste forme organizate, gratie propriilor lor carisme, descatuseaza bogatia spirituala –de multe ori ascunsa – proprie laicilor: setea lor profunda de sfintenie, de generozitate demna de admiratie si o sincera dedicatie cauzei.
        Astazi se poate vorbi de o noua perioada unita a crestinatatii; este vorba de un nou suflu al Divinitatii în vremea noastra, caruia trebuie sa ne deschidem cu generozitate, gratitudine si speranta, poarta sufletului.

Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin!

                                                                                             Cav. Commandor Mihai Raduta
 

 


 

NON NOBIS DOMINE NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM !

Ó Marele Priorat al Romaniei al OSMTH