DECLARATIE DE PRINCIPII     

        1) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim ( ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIROSOLYMITANI ), traditional crestin, cavaleresc, cosmopolit, independent si apolitic, este guvernat de urmatoarele Acte Suverane: Regulile scrise de Sfantul Bernard, Carta Transmiterii, emisa de catre al 23 lea Mare Maestru F. Johannes Larmerius la 13 februarie 1324 si subscrisa de catre Marii Maestrii succesorilor, Statutelor Generale decretate la Conventul-General tinut la Versailles, in anul 1705, Statutelor 1947 (Procesul-Verbal din 27 decembrie 1946) si Decretele Magistrale, prelucrate si actualizate prin prezentul Statut.


        2) Ordinul afirma cu fermitate in spiritul religios si militar al originilor sale si prin vocatia sa actuala:
                 Extinderea guvernarii Domnului Nostru Iisus Hristos in societate prin desavarsirea perceptelor evanghelice si prin practica deschisa a justitiei si a milei.
                    Apararea Credintei, a Sfintei Biserici si a Civilizatiei Crestine.
                    Mentinerea prezentei si a influentei crestine pe Pamantul Sfant.
                    Se pune in serviciul dezmostenitilor, saracilor si bolnavilor.
                    Edificarea spirituala a membrilor.
                    Apararea nevinovatilor acuzati pe nedrept.
                   Alaturi de temele imperioase ale vocatiei sale traditionale, Ordinul isi propune in mod egal realizarea recensamantului, a restaurarii, a intretinerii si al studiului monumentelor si arhivelor care marturisesc vechile principii si perenitatea sa spirituala.

 

        3) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim este un organism independent, cu structuri proprii la nivel national si international si nu se subordoneaza nici un alt Ordin sau organizatie existenta in lume. Nu are nici o legatura cu grade sau trepte de initiere practicate de alte organizatii, chiar daca acestea poarta denumiri asemanatoare. In legatura cu acestea, Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim considera de bun augur ca membrii altor Ordine sau organizatii sa cunoasca istoria si filozofia templiera. Acest lucru face posibila colaborarea intre OSMTH si astfel de organizatii, atunci cand scopurile devin comune si nu intervin incompatibilitati sau restrictii din punct de vedere religios.
 

        4) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim saluta existenta oricaror Ordine si Organizatii fraternale, atata timp cat ele lucreaza pentru binele umanitatii si respecta legile morale, religia crestina si legislatia tarilor unde activeaza.
 

        5) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim nu isi propune sa slabeasca unitatea nici unui alt Ordin sau organizatie si nu doreste sa devina o alternativa la acestea. Prin doctrina sa, distincta, OSMTH se adreseaza tuturor crestinilor care considera ca pot contribui la realizarea scopurile sale, chiar daca fac parte si din alte forme organizationale. Deasemenea, Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim nu isi aroga dreptul de a impune sau a recomanda membrilor sai apartenenta sau neapartenenta la alte Ordine, atata timp cat ele nu sunt:: ilegale, imorale sau contravin principiilor crestine.
 

        6) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim dezvolta punti de legatura intre membrii sai, apartinand diferitelor confesiuni crestine universal recunoscute, precum si cu diferite Ordine sau organizatii fraternale, acceptate de Biserica, pentru dezvoltarea unor actiuni comune in vederea desavarsirii unei lumi mai bune, in acre pacea si armonia sa domneasca.
 

        7) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim incurajeaza discutii pe teme ecumenice sau interreligioase, pentru o mai buna intelegere a spiritului uman si menirii sale in aceasta lume, pentru mentinerea unui climat de pace si intelegere intre toti oamenii, cale spre edificarea Noului Ierusalim. Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim, ca aparator al Sfintei Religii Crestine, considera ca aceasta este singura cale ca, la venirea Judecatii de Apoi, toti oamenii sa fie mantuiti.
 

        8) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim, bine organizat si unitar, fiinteaza conform cu principiile religiei crestine, indiferent de confesiune si manifesta credinta in Dumnezeu si Sfanta Treime. Prezenta unui preot crestin, asistent, intre laicii Ordinului, in functia sa ecleziastica, are o semnificatie profunda, ce promoveaza o colaborare fraterna in apostolatul intre preoti si laici, prin schimbul darurilor reciproce si prin angajamentul profund in slujirea fratilor crestini.
 

        9) Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim nu agreaza manifestari de prigonire a membrilor sai sau de restrictionare a drepturilor si a accesului la cunoastere, in orice alte organisme legal constituite. OSMTH accepta dreptul fiecaruia de a nu face publica apartenenta sa la Ordin, in conditiile in care apartenenta la religia crestina poate aduce prejudicii personale. Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim considera ca aceste actiuni, contrare drepturilor si libertatilor individuale, apartin vremurilor de mult apuse, cand lacomia unor despoti si secularizarea societatii au dus la repercursiuni grave asupra Ordinului si a Marelui Maestru Jacques de Molay. De altfel, Justitia Divina si-a spus atunci pe deplin cuvantul.
 

februarie ziua a 12-a anul 2004 A.D. ( 886 )
   

  F. Dan Vasiliu

        Am considerat necesar sa emit aceasta "DECLARATIE" pentru a elimina eventualele confuzii care pot aparea in sanul altor Ordine sau organizatii existente in Romania. Desemenea, doresc sa intaresc faptul ca manifestarile in public, cu insemnele Ordinului nostru, nu trebuie sa faca obiectul unor actiuni menite sa aduca prejudicii scopurilor care ne anima. Recomand tuturor Cavalerilor si Doamnelor Templului sa aiba o comportare decenta, atat in ceea ce priveste purtarea insemnelor caracteristice cat si in discutiile purtate la intruniri publice, organizate de alte Ordine sau organizatii, chiar daca acestea au un caracter fraternal.
        Deasemenea, nu trebuie sa uitam ca faptele si utilitatea noastra in societate ne confera legitimitatea  si in nici un caz manifestari "zgomotoase" care denota doar lipsa de maturitate si de intelegere a obiectivelor nobile care ne unesc in OSMTH.
 

 

 

 

NON NOBIS DOMINE NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM !

 

 

Marele Priorat al Romaniei al OSMTH